2013, Jan. 10

New Way

„Megfogadom Önöknek, megfogadom magamnak, hogy új megegyezéshez (New Dealhez) segítem az amerikai népet.”

Franklin Delano Roosevelt

New Way

Franklin Delano Roosevelt abban az időben lett elnök, amikor az Amerikai Egyesült Államok történetének egyik, ha nem a legsúlyosabb válságával viaskodott. A XX. század kulcsfigurája volt, egyike a történelem azon megmagyarázhatatlan szereplőinek, akik valami oknál fogva éppen a megfelelő pillanatban tűntek fel, hogy az éppen megdermedni látszó világot újra mozgásba hozzák.

Talán minden másképp alakult volna, ha Rooseveltet nem éri el a rettenetes betegség, sosem kellett volna tiszta fejjel, türelemmel és nyugodtan újratanulnia az erő, a magabiztosság, a határtalan lehetőség érzetét. A nagy társadalmi és gazdasági válságot ugyanis csak egy ilyen képességekkel rendelkező ember vezetésével dolgozó szakemberekből álló csoport volt képes – természetesen az amerikai nép többségének kitartó bizalmával és a végső reménnyel teli támogatásával együtt – leküzdeni. Az Amerikai Egyesült Államok és a nyugati világ nem kis szerencséjére Franklin Delano Roosevelt egy olyan nemcsak politikus, hanem államférfi volt, aki méltónak találtatott a történelem által számára kiválasztott és az amerikai nép által neki juttatott elnöki tisztségre. Talán éppen ezen múlik minden. Vajon az adott országnak szerencséje van-e az éppen regnáló vezetőrétegével? Ettől függene államok, kontinensek, világ-, politikai és eszmerendszerek és emberen millióinak sorsa?

Talán mindez igaz Magyarországra is. Talán a mostani négy éves jogi, gazdasági, politikai, kulturális ámokfutás kellett ahhoz, hogy kitermelődjön egy olyan generáció, aki valami mást szeretne. Valóban mást. A mostani vezetői és ellenzéki paletta évek tapasztalatával a hátunk mögött nyugodtan kijelenthetjük, nagyon kényelmesen eléldegél a saját, önmaga által felvett szerepében, a mostani helyzethez alkalmazkodva és túlzottan nagyon nem igyekezvén azon, hogy mindez megváltozzon. Egyik magát ellenzéki tituláló pártnak sincs joga azt állítani, hogy megtett mindent, amit csak megtehetett volna. Annak az Országháznak tényleg varázsereje van. Elbódítja az elméket. Ebből most már végképp elég kell, hogy legyen.

A választási regisztráció eltörlése fontos lépés volt, de nem több annál. A végcél még ugyanolyan távol van, mint korábban volt, bár kétségtelen, hogy egy fontos akadály elhárult az útból. Azonban arra is rá kell ébredni, hogy a magyar társadalom elégedetlen tagjai új szereplőket, új arcokat, új erőt, új lehetőséget várnak. Roosevelt elnök kiváló felismerése az volt, hogy rájött a nagy titokra, miszerint a társadalom különböző osztályait egy olyan közösség tagjaivá kell változtatni, akik egy közös cél érdekében a saját képességeik szerint kivétel nélkül hozzájárulnak a közös feladat megoldásához, senkit ki nem hagyva, senkit ki nem felejtve, senkit ki nem szorítva. A mai világban legalább olyan minimális szociális érzékkel kell rendelkeznie a vezetőrétegnek, hogy a leszakadó rétegeket ne tekintse pusztán felesleges zavaró tényezőknek, akikről a legjobb lenne tudomást sem venni. Az államnak, legyen az bármilyen kicsi vagy nagy, vagy legyen az akár egy éppen megszületésre vágyó újabb kontinensnyi egység egy valamit sosem szabad figyelmen kívül hagyni; a vezetőrétegnek az egész társadalomért kell felelősséget vállalnia; nemcsak néhány kiváltságos csoportért, akiknek így vagy úgy, de le van kötelezve. Nem, a túlzott szétszakadás már életre hívott egyszer egy új világképet, ami a múltban már több millió ember életét követelte, pusztán politikai érdekből, félelemből és passzióból. Ezt nem akarhatjuk még egyszer. Új utat kell mutatni az embereknek, Magyarországon és egész Európában, hogy újra hihessenek abban, hogy megéri küzdeni, megéri nagy célokat kitűzni magunk elé és megéri azért a nagy célért harcolni. Voltak már emberek előttünk a nyugati világban, akik hittek ebben. El kell hitetnünk újra.

No comments

Írja meg véleményét!

 

Témák

  • Nincsenek kategóriák