No Mercy hedelmäpelit netissä http://www.ssg.org.uk/?art=%D8%AA%D8%AD%D9%85%D9%8A%D9%84-%D9%83%D8%A7%D8%B2%D9%8A%D9%86%D9%88-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%88%D8%A8%D9%88%D8%AA&82f=8b تحميل كازينو الروبوت http://www.nuformer.com/?art=%D9%85%D9%88%D9%86%D8%AA%D9%8A-%D9%85%D8%A7%D8%AC%D9%8A%D9%83-%D9%81%D8%AA%D8%AD%D8%A9&e28=46 مونتي ماجيك فتحة كبار فيديو بوكر على الانترنت على الهاتف المحمول online casino betalen met telefoon

„Minerva baglya szürkületkor kezdi meg röptét.”

Hegel

Minerva baglya, az Athene noctua, magyarul kuvik, egy apró, kicsi madár, mégis a bölcsesség, az igazságosság, a jog és bármilyen különös, a művészetek ókori görög istenasszonyának madaraként különleges szerepet töltött és tölthet be a jövőben is az európai kultúrában. A görög mitológia, a világ egyik legelső és legszínesebb szappanoperája az európai kultúra egyik olyan táptalaja, amiből közös eszmevilágunk majd kisarjadhat. A kis bagoly a sasok és oroszlánok között. A kuvik, bármiféle babona lengje is körül, kis termete ellenére hatalmas jelentőséget kaphat a szürkeség eloszlatásában. (A teljes sötétséggel szemben azonban már félő, hogy a XX. századi tapasztalatok alapján, már ő is tehetetlen.)

Ady, Karinthy, Kosztolányi; milyen jót nevethetnek most azon, hogy tankönyvi keretek közé szorították őket. Miközben műveik a legelképesztőbb körülmények, olykor a határidő nyomása alatt születtek, hol rosszabbul, hol jobban sikerültek (amelyek a tantervekbe is bekerülhettek), a saját bohókás életstílusuk során. Most pedig hivatalos verselemzést diktálnak a szöveggyűjteménybe a tanárok a műveik mellé. Az egész rendkívül idegen e nagy művészeinktől. Talán jobban megértenénk a műveiket, ha a saját életszemléletüket a magunkává téve közelítenénk meg azokat. És nem próbálnánk saját egyéni nézetrendszerünkbe beleerőszakolni őket.

Magyarországról: Most, hogy enyhül a szorítás, beindulhat teljes gázzal az önmegvalósítás. Magyarországon talán úgy a legkönnyebb választást nyerni, ha az egykori nemzeti sérelmekre rájátszva folyamatosan a láthatatlan, gonosz, nagy ellenség ellen uszítják a népet. Ebben az országban úgy látszik így a legkönnyebb győzedelmeskedni. Azonban valódi tartalom a felhangok mögött nincsen. Ez komolytalan politizálás, aminek egy fejlett, több mint ezeréves államban nem szabadna a mostanihoz hasonló teret nyernie. A sikerek felnagyításából és a kudarcok, a számok, a gazdasági mutatók félremagyarázásából egy ilyen sokat megélt országban hihetetlen, hogy ekkora politikai tőkét lehet kovácsolni. Hihetetlen és érthetetlen.

Szabadon, okosan. Ne árulják el senkinek, de ebben rejlik a nagy nyugati, európai titok. Azok vitték mindig is előre világunkat, akik kellő szabadsággal bírtak arra, hogy álmaikat megvalósítsák, ugyanakkor elég értelmesek voltak ahhoz, hogy álmaikat kordában tartsák. A Nyugat ilyen embereket tudott adni az emberiségnek. Nem hagyhatjuk összeroppantani. Minden erőnkkel küzdenünk kell érte. A mostani európai fejlemények, az európai pártok közös kampányáról, apró, de fontos lépés. Egy ekkora hatalmas monstrum esetén, mint a mi régi-új Uniónk, ez már jelentős fejlődésnek tekinthető. De a nagy céltól még messze vagyunk.

Nem szabad láthatatlan maradnunk. Nem elég jónak lenni, azt meg is kell mutatni. A nagy dolgok mindig nagy hatással vannak az emberekre. Még ha csak az illúzió erejével is. A túláradó, magával ragadó, olykor túlzásokba eső barokk tanította ezt nekünk. Ahogy a híveket egykoron a katolikus egyháznak, úgy ma az európai polgárokat az egységnek meg kell nyernie egy eszmének, egy közös szellemnek, az összetartozás érzetének. Ez van ma a legfőbb veszélyben – köszönhetően nehéz gazdasági helyzetünknek és az ebből a helyzetből (bel)politikai erőt kovácsolni vágyó politikusoknak. Nem szabad engedni, hogy az egység, a közösség eszméje elporladjon. Ez ellen megéri küzdeni. Meg kell, hogy érje.

No comments

Írja meg véleményét!