Küzdjetek, vagy pusztuljatok el egyenként!

Talán Benjamin Franklin

Nagy-Britanniáról…

A harag, a fájdalom, az elárultság érzésének vakító hónapjai már mögöttünk vannak. Ami megtörtént, az megtörtént, változtatni nem tudunk azon. Akarjuk, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Uniót? Nem. De elsősorban nem azért fáj Nagy-Britannia elvesztése, mert egy tagállamot veszítünk, hanem azért, mert európaiak millióit veszítjük el egy tagállam kilépésével, akikkel az oly lassan, nehézkesen, de mégis beindult kapcsolataink ezzel mégis megszakadnak, minden ellenkező kapálózás ellenére. Természetesen ez a probléma is megoldható. Nagy-Britannia népei velünk maradhatnak, legalábbis egy részük. A skótok testvéreink, egyazon értékeket valljuk, a jövővel kapcsolatban hasonló elképzeléseink vannak, és hajlandóak vagyunk hinni egymásban… bízni egymásban… és a bizalom a legfontosabb… Ahogy Észak-Írország múltjának sötét foltjainak megismétlődését is oly könnyű lenne kivédeni… De mi lesz akkor az angolokkal? Semmi. Az ő problémájuk is rendkívül könnyen megoldható lenne. Ha szét is szakad Nagy-Britannia (tudom, félelmetes képzet, de több félelmetesnek tűnő képzet is megvalósult már a második pillantásra, aminek éppen pozitív következményei lettek), ezek a szétszakadt elemek már nem lesznek azonosak azzal az országgal, amely egykoron elutasította az Uniót. Egy újabb döntés lehetősége nyílna meg. És az a common law őshaza, amely már eddig is oly sokszor megújult, köszönhetően egyes vállalkozó szellemű, de mégis ésszerűen gondolkodó jogászainak, képes lehet erre a “bravúrra” újfent. Egy szerencsétlen döntés következményei csak a legritkább esetben válnak végzetessé. Ha nem tesznek azok ellen, az elfogadott demokratikus szabályokon belül. És ez a probléma is megoldható lenne. Kész menetrenddel. Csak az igény válna már láthatóvá, ami erre vonatkozik.

Európa jövője most polgáraiban, és nem vezetőiben rejlik. Az viszonylag gyakran előfordul, hogy a nép egy nálánál gyengébb képességű vezetőt helyez önmaga élére, egész egyszerűen, mert nincsen más, aktuálisan. Mert valaki elkésett, valaki megbetegedett, stb. De ez nem baj. Az okos nép, mint Damoklész kardja, lebegjen csak ott a vezetőség felett, éreztetve annak hatását, hogy amint letértek a kijelölt útról, azonnal lecsapunk rátok. Így talán kordában lehet tartani őket.

Európa ereje a népének jóságában rejlik. Amikor nem tud úgy végignézni egy menekülteket segítőemberről szóló, egy amerikai(!) csatorna által készített videót, amelyben az illető európai nem tesz mást, mert nem tud mást tenni, mint egy kis játékkal, egy kis plüssjátékkal egy kis mosolyt csal a megajándékozott kicsik arcára, hogy az a kicsi is tudhatja, hogy kapott valami ki játékot, ami már csak az övé, amivel játszhat, amire vigyázhat, aminek ő lehet a legfontosabb élőlény a világon, ha van egy ember is, aki nem tud egy ilyen videót könnyek nélkül végignézni, nos, addig, véleményem szerint, Európának még mindig van esély, ahogy az egész Nyugatnak is. Amíg van egy olyan nemzete Európának, aki emberként képes viselkedni az embertelenségben is, lásd az olaszokat, nos, addig én még látom a fényt az alagút végén.

Oroszország már a kezdetektől hatalmas hátránnyal indult neki a XXI. századnak. Ezen hátrányokra ez a mostani vezetőség csak még jobban ráerősít. Hiszen mit is mondhatnánk azokról, akik képesek a világmédia szemébe, majdnem legmagasabb, miniszteri, az egyik legfontosabb miniszteri szinten is, belehazudni. De mindez nem számít. Menni kell tovább az egyenes úton, és bízni abban, hogy előbb-utóbb az orosz nép is felébred és felnőtt, érett gondolkodású emberként cselekedve, megfontoltan képes lesz sorsa hajóját biztosabb vizek felé evezni. Talán. Addig pedig “Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!”

No comments

Írja meg véleményét!