Rövidek leszünk és tömörek.

Tévedtünk. Előfordul.

Vajon az amerikaiak is tévedtek? Pár éven belül meg fogják tudni.

FBI-be-kijelentések, terrorfenyegetettséggel fenyegetés (értsd: fokozatos félelemkeltés), stb. Sok kis húzás közrejátszott az elmúlt két hétben, kiegészítve ezt a közös tábornak már az előkörökben bekövetkező éles megosztásával, a fiatalok elidegenítésével, a szélsőségek felszításával és megszelídíthetetlenné tételével, de az újdonság izgalma, a még-nem-ismert felkeltette természetes kíváncsiság amire jött még az Obama-álom, -nyugalom, -unalom, talán még a nőkkel szembeni hagyományos ellenérzés is egyes rétegek körében ezek mind-mind közrehatottak, és ezek így együtt éppen elegek is voltak a ma reggeli virradóra egyértelművé vált eredmény megszületéséhez. De keressen csak bárki nyugodtan még több indokot, a lényegen nem fog változtatni.

A lényeg soha nem változik.

Csak a világ változott. Ahogy egyébként szokott. A rövid nyugalomnak, az építkezésnek, illetve az ezekkel fémjelzett korszakoknak mindig hamar vége szakadt a mi szféránkban. Új, izgalmas periódus jön.

Rendben van, jöjjön. Ha ez az amerikai nép akarata…

Szeretnénk hinni, hogy Európa megmenekülhet a viharos, izgató szelektől.

De ez nem igaz. Sőt, a jelek éppen az ellenkezőjére mutatnak. Éppen most, amikor a legjobban össze kell majd tartani, most oszlanak meg legjobban az érdekek.

Ez van. Az amerikai védelem nem tarthatott úgysem örökké. A történelem változik, csak ezt mindig nehéz elfogadniuk azoknak, akik éppen a történelmet élik.

Európának most a saját lábára kell majd állnia. De kétséges, hogy erre ilyen állapotában, a nemzeti érdekektől fojtogatva, képes lesz.e.

A világrend valószínűleg, hacsak valami isteni beavatkozás be nem következik, vagy ha csak nehezen hihető hatalmas pálfordulások nem készülődnek, rövid időn belül változni fog.

Az Újvilág talán belefáradt a nagy világvédő szerepbe (csak azt nem veszi észre, hogy ezen a szerepén múlott a világban betöltött vezető szerepe, de mindegy; Wilson korának és eszméi korszakának talán végleg bealkonyult). Az Óvilág számára ez most félelmetes új helyzet lehet, hiszen a II. világháború óta nem maradt még sosem magára.

Az emberek változásra vágytak már egy ideje, de ebben nincs is semmi meglepő. Ez a folyamat most érte el tetőpontját. Ez van. Hogy kinek a hibája? Lehet, hogy senkié. Lehet, hogy ez is egy éppen olyan periódusa a történelmi körforgásnak, amit úgysem kerülhettünk volna el. Minden változik. Ahogy az értékek megítélése is. Talán valóban a szofistáknak és nem Szókratésznek volt végső soron igaza?

De minden elméleti megfontolás mellett most az a legfontosabb, hogy Európa villámgyorsan nőjön fel. Az új amerikai vezetőség már kijelentette, hogy többé nem hajlandó fenyegető jelenlétével megvédelmezni őt a külső vetélytársaktól. Amerika átrendezi a világképet, ha hihetünk a megválasztott elnöknek, újfent bezárkózik, visszavonul. Európának erre lépnie kell. Ha nem képes felfogni új helyzetét, ha nem képes végre elmozdulni a mostani patthelyzetről, akkor végképp legyűri a történelem forgataga. De erre is volt már példa. A Római Birodalom is széthullott. De hát mikor is volt az már, nem igaz? Talán ez lenne a mindenkori történelmi folyamatok természetes rendje?

Talán csak a változás riaszt meg bennünket. Hiszen a változás mindig félelmetes. Nehéz elképzelnünk egy olyan világot, amelyben az Egyesült Államok nem hajlandó egyértelműen, legalább végső fenyegető fellépésének meglebegtetésével, kiállni a közös nyugati értékek mellett, pedig most valószínűleg egy ilyen helyzet fog előállni. Az értékek elhullnak, most már nyíltan is csak az érdekek maradnak. A tiszta, egyértelmű anyagi érdekek. Eddig cinizmussal vádolták az Egyesült Államokat? Most már nem lesz cinikus, most már egyértelműen a hátát fogja mutatni. Európa, itt a lehetőség. Fontosak Neked ezek az értékek? Akkor most már magadra kell vállalnod a küzdelmet értük. Csak így lehet esélyed ebben az évszázadban talpon maradni.

No comments

Írja meg véleményét!