فتحة وصوله Sterling Silver slot Gold Factory spelautomat top videopokeri مساحة للعب فتحات حرب الكازينو لعب ماكينات القمار على الأنترنات

Tévedtünk. Előfordul.

Vajon az amerikaiak is tévedtek? Pár éven belül meg fogják tudni.

FBI-be-kijelentések, terrorfenyegetettséggel fenyegetés (értsd: fokozatos félelemkeltés), stb. Sok kis húzás közrejátszott az elmúlt két hétben, kiegészítve ezt a közös tábornak már az előkörökben bekövetkező éles megosztásával, a fiatalok elidegenítésével, a szélsőségek felszításával és megszelídíthetetlenné tételével, de az újdonság izgalma, a még-nem-ismert felkeltette természetes kíváncsiság amire jött még az Obama-álom, -nyugalom, -unalom, talán még a nőkkel szembeni hagyományos ellenérzés is egyes rétegek körében ezek mind-mind közrehatottak, és ezek így együtt éppen elegek is voltak a ma reggeli virradóra egyértelművé vált eredmény megszületéséhez. De keressen csak bárki nyugodtan még több indokot, a lényegen nem fog változtatni.

A lényeg soha nem változik.

Csak a világ változott. Ahogy egyébként szokott. A rövid nyugalomnak, az építkezésnek, illetve az ezekkel fémjelzett korszakoknak mindig hamar vége szakadt a mi szféránkban. Új, izgalmas periódus jön.

Rendben van, jöjjön. Ha ez az amerikai nép akarata…

Szeretnénk hinni, hogy Európa megmenekülhet a viharos, izgató szelektől.

De ez nem igaz. Sőt, a jelek éppen az ellenkezőjére mutatnak. Éppen most, amikor a legjobban össze kell majd tartani, most oszlanak meg legjobban az érdekek.

Ez van. Az amerikai védelem nem tarthatott úgysem örökké. A történelem változik, csak ezt mindig nehéz elfogadniuk azoknak, akik éppen a történelmet élik.

Európának most a saját lábára kell majd állnia. De kétséges, hogy erre ilyen állapotában, a nemzeti érdekektől fojtogatva, képes lesz.e.

A világrend valószínűleg, hacsak valami isteni beavatkozás be nem következik, vagy ha csak nehezen hihető hatalmas pálfordulások nem készülődnek, rövid időn belül változni fog.

Az Újvilág talán belefáradt a nagy világvédő szerepbe (csak azt nem veszi észre, hogy ezen a szerepén múlott a világban betöltött vezető szerepe, de mindegy; Wilson korának és eszméi korszakának talán végleg bealkonyult). Az Óvilág számára ez most félelmetes új helyzet lehet, hiszen a II. világháború óta nem maradt még sosem magára.

Az emberek változásra vágytak már egy ideje, de ebben nincs is semmi meglepő. Ez a folyamat most érte el tetőpontját. Ez van. Hogy kinek a hibája? Lehet, hogy senkié. Lehet, hogy ez is egy éppen olyan periódusa a történelmi körforgásnak, amit úgysem kerülhettünk volna el. Minden változik. Ahogy az értékek megítélése is. Talán valóban a szofistáknak és nem Szókratésznek volt végső soron igaza?

De minden elméleti megfontolás mellett most az a legfontosabb, hogy Európa villámgyorsan nőjön fel. Az új amerikai vezetőség már kijelentette, hogy többé nem hajlandó fenyegető jelenlétével megvédelmezni őt a külső vetélytársaktól. Amerika átrendezi a világképet, ha hihetünk a megválasztott elnöknek, újfent bezárkózik, visszavonul. Európának erre lépnie kell. Ha nem képes felfogni új helyzetét, ha nem képes végre elmozdulni a mostani patthelyzetről, akkor végképp legyűri a történelem forgataga. De erre is volt már példa. A Római Birodalom is széthullott. De hát mikor is volt az már, nem igaz? Talán ez lenne a mindenkori történelmi folyamatok természetes rendje?

Talán csak a változás riaszt meg bennünket. Hiszen a változás mindig félelmetes. Nehéz elképzelnünk egy olyan világot, amelyben az Egyesült Államok nem hajlandó egyértelműen, legalább végső fenyegető fellépésének meglebegtetésével, kiállni a közös nyugati értékek mellett, pedig most valószínűleg egy ilyen helyzet fog előállni. Az értékek elhullnak, most már nyíltan is csak az érdekek maradnak. A tiszta, egyértelmű anyagi érdekek. Eddig cinizmussal vádolták az Egyesült Államokat? Most már nem lesz cinikus, most már egyértelműen a hátát fogja mutatni. Európa, itt a lehetőség. Fontosak Neked ezek az értékek? Akkor most már magadra kell vállalnod a küzdelmet értük. Csak így lehet esélyed ebben az évszázadban talpon maradni.

No comments

Írja meg véleményét!