AMERIKAI
"Homework Help Live Free"
Tamás Gáspár Miklós

Szíriáról

Ezen a héten kedden halálos áldozatokat is követelő súlyos atrocitásra került sor egy a jelenlegi szíriai vezetés ellen küzdők fennhatósága alatt álló városban. Ezen támadás során, egyelőre nem teljesen tisztázott módon, sokan az egészségre súlyosan ártalmas vegyi anyagokkal került közvetlen érintkezésbe, a sérülteket még mindig kórházban ápolják. Orosz források arról adtak számot, hogy a, tudvalevőleg általuk támogatott, szír kormányerők támadása csak azért járt ilyen súlyos következményekkel, mert maguk a „felkelők” tároltak az adott területen olyan vegyi anyagok, amelyek háborús helyzetben rendkívül súlyos károkat tudnak a mindenkori ellenséges erőknek okozni. Szemtanúk és egyes török források, a térségben tevékenykedő nemzetközi szervezetekre támaszkodva viszont arról számoltak be, hogy a vegyi fegyverek kifejezetten egy külső támadás során kerülhettek bevetésre, feltehetőleg a kormányerők közreműködésével, illetve eljárásával. Kinek lehet igaza? 2013-ban hasonló események zajlottak le, azonban a bizonyítékok akkor még gyatrábbak voltak. Igazából nem is voltak. Még ma sem tudjuk egészen biztosan, hogy mi zajlott le 2013-ban. Valóban a kormányerők intéztek vegyi fegyveres támadást az ellenük küzdők bázisa ellen? Vagy valami egészen más történt. Még mindig nem tudjuk. De aki most az akkori amerikai vezetésre és tanácsadókra próbálja hárítani az akkori döntés felelősségét, az több tényezőt sem vesz tekintetbe. Egyik az, amiről fentebb már szó volt. Bizonyíték nélkül soha, különösen nem ilyen kényes helyzetekben, nem ítélhetünk. Mert egy beavatkozásnak rendkívül messze ható következményei lehetnek, és ha nincsen alapos indok, legalább megalapozott gyanú egy beavatkozás alátámasztására, akkor a beavatkozó hatalom nem felszabadító lesz, hanem zsarnok. Azt se felejtsük el, hogy 2013-ban járunk. A jelenleg kínkeservesen folyamatosan visszavert terrorszervezet hatalmának csúcsára jutott. És a kormányerők ellen felkelt csapatok között is erős támogatása volt. Nem volt rossz döntés úgy dönteni, hogy a közös ellenséget, a terroristák legyőzését helyezzék előtérbe, akik akkor egész Európa-szerte rendkívül nagy fenyegetést jelentettek, jóval nagyobbat mint ma. Hogy miért nem vonult az Egyesült Államok harcba a szír felkelőkért? Egyrészt mert nem voltak egyértelmű bizonyítékok a háborús bűncselekményekre. Az eredményt látjuk. De az indítóokot, a kiváltó okot, közvetlen cselekményt is egyértelmű bizonyítékokkal kell alátámasztanunk. Ez 2013-ból még mindig hiányzik (még most is). Hogy megéri-e Szíriáért akár újabb világháborúra keveredni, mondjuk az oroszokkal. Meggyőződésem, hogy Oroszország nem vonulna világháborúba a szír elnökért. Annyit azért nem ér neki. És az a fegyverarzenál, amit Amerika fel tud mutatni, még ha a józanság és ésszerűség villogtatásában olykor nem is remekelnek mostanában, még mindig jelentős visszatartó erőt tud kifejteni a világ bármelyik országára.

A háborús bűncselekmények elkövetése megbocsáthatatlan bűn. Ebben minden felvilágosult ember egyetért. Azonban a meggondolatlanság és a felelőtlenség, a kapkodás olyan károkat okozhat belső és nemzetközi szinten egyaránt, amiből csak még több szenvedés fakadhat. 2013-ban nagy volt az esély arra, ha Amerika beavatkozik, azzal éppen a terroristákat támogatta volna és a saját, illetve Európa későbbi bajait is növelte volna egyúttal; képzeljünk el a mostanihoz képest még háromszor ilyen mértékű és erősségű menekültáradatot, mert egy kiszélesedő háború, akár jogos, akár jogszerűtlen beavatkozással csak még több vérontással, még több áldozattal, az életben maradottakkal kapcsolatban pedig még nagyobb elkeseredéssel és elszántásággal, a menekülésre irányuló még erőteljesebb vággyal járt volna. Amerika azt megtanulta, hogy mások szabadságát abban a térségben nem vívhatja ki, mert nem jár érte köszönet. Csak még több vérontás és pironkodás. Bizonyíték, bizonyíték, bizonyíték! Nemzetközi, független, elfogulatlan szakértők szava. Nem titkos jelentések és akták. Hagy tudja a nép, hogy miért lép az országa hadba. 2013-ban az akkori adminisztráció meghozta azt a döntést, ami az adott adatok, tények és bizonyítékok alapján a legbiztosabb döntés volt. És még mindig nem egyértelmű, hogy rosszul döntött. A jelen helyzetben is nagyon kell ügyelni. Nehogy a vád végül a vádló fejére hulljon vissza. Hogy mi a megoldás olyan személyek ellen, akik olyan hatalmat építettek fel maguk köré, ami szépen lassan a foglyává tette őket? Az idő, a türelem és a kitartás lehet az egyedüli eszköz olyan emberekkel szemben, akiknek sikerült saját igazuk illúziójába olyan mélyen beleringatni magukat, ahová az észérvek már el nem érnek. Vannak ilyen emberek, vannak ilyen helyzetek. Hiszen a fogoly előbb-utóbb menekülni akar majd. De a hatalom a legkegyetlenebb börtönőr. Élve, de legalábbis egészségesen nem ereszt a karmából. És kamatosan szedi vissza azt, amivel egyszer elárasztott. És ez mindig megtörténik. Mert eddig még mindig megtörtént. Ha valami még sosem tartott örökkés, az azért eléggé megkérdőjelezhetetlen törvényszerűség, vagy talán nem?

Egy irodából könnyű háborút vívni. A csatamezőn már jóval nehezebb. Hogy mi lesz a Korai-félszigeten? Még biztosan senki sem tudja. Ott valóban van egy olyan ember, aki szemlátomást minden józanságon kívül rekedt, így megbízhatatlan. Aki pedig megbízhatatlan, az nagyon veszélyes. De a megelőző csapás csakis a végső lépés lehet. Hogy valóban az lehessen a végső lépés. A háborút nem szentek vívják, ahogy az emberi életeket sem szentek élik. Hanem emberek. Emberek, emberi tulajdonságokkal, jellemekkel. Ha tudjuk egymásról ezt és ismerjük is ezeket, akkor talán könnyebben boldogulhatunk (egymással is).

No comments

Írja meg véleményét!